Ναταλία Μπαζαίου

A collector's apartment

  • Renovations
  • Status: Under Construction
  • Date: 2021
  • Size: 140 m2
  • Location: Athens

The apartment is part of the wider area of the Athenian Historic Center and more specifically the view of the main balcony overlooks the neoclassical Athenian Trilogy. The deep historical memory of the interwar apartment’s integration area, is in the inherent spirit with the diversity of heirlooms that exist within it. The valuable artworks, the large number of books and the antique furniture, which were passed down from generation to generation in the family, constitute a monumental character, who played a key role in the design decisions of the apartment’s new requested constructions. The conventional form of a bookcase, a wine storage space, an entrance closet and a food storage, is refuted with a more artistic style – as to the form’s sculpturality and integration in the existing architecture, while at the same time the new forms are complementing and enhancing the existing heirlooms in a dialectical relationship without competitive imprint. The chosen vivid colors of the constructions and the different materials, stand out as creative synthetic tools, thus creating atmosphere and a special character in each redesigned space.