Ναταλία Μπαζαίου

A patchwork house in Loutsa

  • Renovations
  • Project Architect: Natalia Bazaiou Rasmus Iversen
  • Status: In Progress
  • Location: Loutsa, Attica
  • Collaborators: Yiannis Katsiavos (Architect) Thanassis Fotou (Civil Engineer) LUUN (Lighting Design)
  • Client: private

The initial structure of the house in Loutsa, Attica, started as a modest stone ground base. Over time, subsequent owners made small additions and modifications, resulting in a disjointed patchwork of spaces lacking coherence. When our client, G., approached our team, she envisioned a transformation that would infuse the house with harmony, simplicity, and a distinct Mediterranean ambiance while adhering to a tight budget. Our first step was to streamline vertical connections, reducing them from two to one, creating a cohesive logic of movement between levels. We relocated the main entrance to the ground floor, establishing a well-lit space seamlessly linked to the garden. On the ground floor, we reconfigured rooms, introducing a shared library and a teen gaming room. Upstairs, we demolished dividing walls to form a spacious living room with unobstructed sea views. To enhance the sense of openness, we relocated the kitchen and strategically placed a dining table. We revamped windows facing the city, maximizing natural light and introducing shading elements. The result is a house that exudes tranquility, simplicity, and a joyful Mediterranean spirit.