Barbarella has lived here

  • Residential
  • Project Architect: Natalia Bazaiou
  • Status: Complete
  • Date: 2018
  • Size: 160 sq.m
  • Location: Agia Paraskevi
  • Contractor: Natalia Bazaiou Thanassis Fotou
  • Photography: Cathy Cunliffe
  • Collaborators: AS Light (Lighting Design)
  • Client: Private

A renovation of a late ‘70’s apartment, originally dark and arranged

into small spaces. It is now home to a family of four, with its remodeled interior meeting

their needs for open green spaces and transparency, for a pervading spirit of

playfulness and a relaxed sense of flow between the different uses of space; also, for the

kind of planning that defies traditional limitations and space allocation trends. Plants, trees

and soil are basic parameters of the family’s everyday life in the apartment as they are the

focal point around which the plan develops. Constitutive elements of the identity of the

Greek landscape, both natural and man-made, come into play to determine the

organization, form and function of the apartment’s spaces: the sculptural simplicity of the

design of space and volume; the emergence of vital open-air and semi-open-air areas as

spaces to be lived in and experienced on an equal footing with the apartment’s indoor

areas; the full exploitation of the connection and interplay between those spaces and an

array of visual and functional tools and, as a result, the optimal use of natural light, whether

direct or diffused, and of its range of hues, filtered through green zones and glass screens.

Ultimately, what has shaped the character and atmosphere of the apartment is the trust

that has gone into the textures of the different materials (which have been subjected to

varying degrees of processing) and their intrinsic ‘truth’. Be it those that belonged to the old

structure and were reworked into the fabric of the remodel or new ones, put together in

situ, or others still, carrying stories and alive with the narratives of their use in previous

contexts.