Ναταλία Μπαζαίου

Laza House

  • Project Architect: Natalia Bazaiou
  • Status: Under Construction
  • Size: 160 sq.m. / 520 sq.m. total plot area
  • Location: Methana-Troizinia
  • Collaborators: Alkestie Skarlatou (Architect & lighting designer) Yiota Chaliazi (Architect & landscape designer) Petros Petrou (Civil Engineer) Thanassis Fotou (Civil Engineer)
  • Client: Private

This project encompasses a small studio and a two-storey house owned by related yet separate families. Key considerations in the design process included balancing proximity, privacy, and accessibility for both households and their surrounding landscape. Our goal was to facilitate ongoing communication between the two residences while ensuring a seamless flow of movement and use of the outdoor space. This was achieved in a manner that allows for separation when desired.

At the core of the project lies the concept of boundaries, which was addressed through the manipulation of surface and volume elements. These elements were utilized in various forms and scales to address functional needs while reinforcing the distinction between the enclosed interior and the external environment.